Sveriges radio kommer inte att radera SRc. Men tillgängligheten till verken riskerar att försvinna, vilket kan vara konsekvensen av ett policybeslut att inte längre låta streama SRc. Det hela är en luddig, märklig, tragisk, eller kanske typisk historia. Sveriges radio är som bekant en stor organisation, och någonstans i dessa korridorer har någon fattat ett beslut. Men vem som gjort det är oklart, liksom vem som tryckt på knappen – för nu är det gjort.
Vad är det då som har hänt? SRc har tills nyligen streamats online, det vill säga haft kontinuerliga sändningar. Avtalet med upphovsmännen ser ut så att så länge det streamas får on-demandfilerna ligga kvar, det vill säga man kan som lyssnare gå in och lyssna på det man behagar. Men om streamingen stängs av får filerna ligga kvar i 30 dagar sen måste de av upphovsrättsliga skäl tas bort. Efter det måste SR ingå ett nytt avtal och betala upphovsmännen. Om man nu väljer att först stänga av streamingen, hur stor chans är det att man sen går in och sluter ett nytt avtal och betalar för något man annars skulle fått utan att behöva betala igen? Nej, just det.
Det hela verkar inte särskilt genomtänkt. SR verkar inte medvetna om vilket anseende SRc har internationell, eller att detta är ”radions framtid” som Mikael Strömberg skriver i Aftonbladet där han också uppmärksammar denna märkliga historia. Vad som nu sker är att det juridiska bygget sabbas genom ett litet musklick som det inte hade kostat något att låta bli. Efter att beslutet tillkännagivits internt i april har alla inblandade chefer kunnat agera på de konsekvenser som detta skulle medföra.
Enligt vissa stängdes streamingen av klockan 10.15 idag, enlig andra för några dagar sen. Inga på SR verkar veta vad som händer. Eller har några idéer om vad som skulle kunna vara framtidens radio. Nu har man alltså beroende på hur man räknar sisådär 30 dagar på sig att sätta igång streamingen igen, om man vill återuppväcka tanken om Public service.
Andreas Engström