Festivalen Time Of Music/Musiikin Aika i Viitasaari i centrala Finland startade 1982. Festivalen har stort internationellt renommé; här har inte endast de finska tonsättarna passerat revy, man har under åren också haft besök av internationella storheter som John Cage, Alvin Lucier och Michael Finnisy. Minna Huuskonen, som är född och uppvuxen i Viitasaari, arbetade med festivalen 1985 till 1995. 2008 återkom hon som exekutiv chef. Andreas Engström passade under sitt besök vid Time Of Music på att ställa några frågor till Minna Huuskonen om hur det är att organisera en festival för ny konstmusik i en så liten och avlägsen ort.
– Det absolut viktigaste är att ha goda kontakter. Det är nyckeln till hur hela festivalen kan organiseras. Viitasaari är en så liten stad och med en lätt överdrift skulle man kunna säga att det inte finns någonting här: ingen teknik, hotell, transporter, restauranger. Med lokala kontakter kan man få bra avtal med Kateringfirmor med mera, och snabb hjälp i nödsituationer. När vi får ett problem så brukar det oftast fixas ganska enkelt. Eftersom vi är en sådan liten organisation men som bygger på att folk från till exempel Helsingfors jobbar här har vi ett bra kontaktnät över hela Finland. I grund och botten handlar det om att vara kreativa och arbeta med och ta tillvara på de resurser och kontakter vi har.
Vad finns det då för direkta fördelar med att ha en festival i en sådan liten ort?
– Konstnärligt är det stora fördelar: allt fokuserar på musiken, det finns inget annat som distraherar. Man kommer hit är för musiken. Detta upplever konstnärerna som oerhört positivt. Dessutom fungerar allt för både besökaren och de medverkande friktionsfritt med korta avstånd mellan lokalerna. De finns de som årligen återkommer till festivalen. Sedan finns de andra som är på genomresa och som då passar på att gå på årets stora kulturevenemang. Det blir fler och fler av dessa! Även om Viitasaari ligger avlägset ligger det utefter vägen mellan Helsingfors och Oulu så på så sätt ligger det trots allt strategiskt till.
Vad har förändrats under de år sedan du först arbetade här?
– Organisationen har blivit mer professionell. När jag jobbade här de första åren var vi ännu inte i datoråldern; det är så mycket administrations som underlättats. Inte minst pr-mässigt eftersom vi nätt och jämt har några som helst pengar till det. Det är många som jobbat med festivalen under många år och vet hur saker funkar. Vi är dessutom fler personal. I början var vi kanske 10, nu är vi 25. Konstnärligt har det skett en förskjutning från huvudsakligen kurser och workshops och några konserter till det omvända.
Hur ser den lokala befolkningen på festivalen, kommer man på konserterna?
– Det har med tiden blivit allt fler. Vi är visserligen fortfarande en främmande fågel här. Men jag måste säga att uppslutningen lokalt är bra. Man är litet mer avspänd till det här och har insett att det finns saker i denna musik som absolut kan var intressant.
Hur upplever du festivalens rykte?
– Det känns som festivalen är mer känd i Kontinentaleuropa än i Skandinavien. Kanske beror det på att många finska tonsättare som varit involverade här har mer kontakter i Tyskland och Frankrike än i andra nordiska länder. Festivalen är förhållandevis stor, inte minst i förhållande till denna stad. Men det vore omöjligt att ha den någon annan stans. Upplevelserna av festivalen är så intimt förknippade med just staden Viitasaari.
Andreas Engström