Vad är skillnaden mellan att komponera musik och skriva litteratur? Hur ser man på material och form i musik respektive litteratur? Hur ställer sig interpretation i relation till det litterära skapandet? I det nya numret av Nutida Musik presenterar vi några musiker, tonsättare och ljudkonstnärer som ägnar sig åt det litterära. Det handlar inte så mycket om hybridformer som om parallella verksamheter.
Christian Hörgren presenterar noisemusikern Ronnie Sundin, som kombinerar musikskapandet med serietecknandet. Violinisten Anna Lindal berättar om hur hon sadlade om för att ägna sig åt poesi, och därigenom fann ett sätt att fördjupa sig i musiken. Mats Almegård pratar med den tyske skivbolagsdirektören Achim Szepanski, vid millennieskiftet en av de viktigaste teoretikerna kring den nya elektronikan, som numera författar romaner. Carin Bartosch Edström berättar för Stina Lyles om hur musiken lägger sig på både ett innehållsligt och strukturellt plan i sin deckardebut. I samtalet med Hild Borchgrevink berättar norske tonsättaren Eivind Buene om hur han använder musikens former för att utveckla den narrativa strukturen i sin roman Enmansorkester. Pianisten Love Derwinger samtalar med Helena Boberg om litterärt skapande och musikalisk interpretation. Axel Englund skriver om musiken i poeten Paul Celans poesi.
I kritiksektionen figurerar bland annat Hanna Hartman, Curious Chamber Players, Lars Bröndum, Ann Rosén, John Tilbury, Keith Rowe, Torben Snekkestad, Tim Hecker, Christina Kubisch, Robin Minard, Pe Lang, Kim Hedås, Christina Ouzounidis, Ryoji Ikeda, Lisa Nordwall, Stefan Östersjö, Jonathan Liljedahl & Daniel Karlsson, Pär Svensson, Xenakis. Vi har varit på festivaler, utställningar, konserter och konferenser i Stockholm, London, Humlebæk, Borås, Göteborg, Roskilde, Ulrichsberg, Berlin, Reykjavík, Frankfurt.
Vidare intervjuar vi Catharina Backman inför Nordiska Musikdagar. I vår pågående serie om internationella tidskrifter om konstmusik presenterar vi Montréalbaserade Circuit.
Hur ligger det till med soundscape i bildkonsten? Vad kan man säga om jämställdheten i samtidsmusiken? Hur mår den japanska ljudkonsten idag? Vilken väg bör Sveriges radio P2 gå för att kunna bedriva public service? Om detta och en del annat går det att läsa om i nya numret av Nutida Musik.