Med Public service avses radio eller tv som ger allmänheten ett programutbud där programmen präglas av kvalitet och folkbildningsambitioner. Programmen skall vara berikande på så sätt att det ges utrymme för en mångfald av åsikter samtidigt som olika intressen skall beaktas, bland annat när det gäller kultur. I Sverige är Public service det samlande begreppet för det utbud som erbjuds av Sveriges Television, Utbildningsradion och Sveriges Radio.En rimlig tolkning av Sveriges Radio P2:s uppdrag är att de skall spela olika slags musik utanför den breda mittfåran, och dessutom presentera denna på ett initierat och intresseväckande sätt.
Att ett statligt och rikstäckande medieföretag, med den höga ambitionen och svåra uppdraget att rikta sig till både en bred allmänhet och specialintresserade, granskas med kritiska ögon är helt naturligt. Diskussionen om vad fördjupning och folkbildning är och kan innebära har nyligen ytterligare aktualiserats i och med att P2 gått ut och informerat om en omgörning i programtablån.
Vilka konkreta förändringar det rör sig om är ännu inte helt klart, men generellt lutar det åt att flera av specialprogrammen med initierade programledare, som Klingan, Kalejdoskop och Folke, görs om eller försvinner ur tablån. Istället kommer vi få mer av flödesradio. Hur framtiden ser ut för till exempel Monitor, som handlar om elektronisk musik, vet vi ännu inte, men som specialprogram ligger det uppenbarligen i riskzonen.
P2-chefen Elle-Kari Höjeberg har försökt lugna de oroliga och kritiska röster som riktats mot kanalen om att mångfalden riskerar att utarmas, genom att meddela att förhållandet mellan de olika musikgenrerna kommer att förbli intakt: även i framtiden kommer 70 procent av speltiden ägnas klassisk västerländsk konstmusik och 30 procent övrig musik. Samtidigt motiverar hon den stundande omgörningen med att de flesta vill ha bred musik på morgonen och förmiddagen: ”ge mig något vackert klassiskt”, är tydligen lyssnarens röst.
Vad innebär då detta för Public service-uppdraget?
Det råder ingen motsättning mellan att bevara proportionerna mellan musikgenrerna och att helt ändra på formatet. Att andelen klassisk musik, jazz, folkmusik och experimentell konstmusik kommer att vara oförändrad är i sammanhanget ointressant. Även om jag personligen tycker att andelen ny konstmusik borde vara större, är det just inramningen och upplägget som är det väsentliga. Man bedriver nämligen inte Public service bara för att man spelar klassisk musik, folkmusik, jazz eller samtida experimentell musik. Det är en enkel match att göra spellistor.
Lyssnarvanorna har förändrats efter att det tillkommit strömmad musik, menar Höjeberg. Men är det faktum att det finns strömmad musik på SR eller Spotify ett argument för att hänvisa de specialintresserade till webben? Nej, tillgänglighet i sig är sällan tillräckligt, vad som krävs är att kunna introducera, förmedla och fördjupa.
Det är inget fel på att ”ge folk vad de vill ha”. Men man måste vara noga med att skilja mellan att rätta sig efter (en möjligen inbillad föreställning om) vad majoriteten vill höra och vad andra lyssnargrupper intresserar sig för. Det finns fantastisk konst och musik i alla genrer, men det som skiljer konst från underhållning är att det förra kräver mer av både introduktion och aktivt intresse. För ett stort flertal är mycket av den musik P2 spelar antingen okänd, eller ses på med viss skepsis. P2 har här en viktig uppgift som förmedlare, introduktör och expertis. Det handlar inte om att påtvinga, utan om att erbjuda alternativ. Och alternativ kommer med fördjupning, inte med flödesradio, särskilt inte om den består av det redan bekanta. Det är inte P2:s uppgift att ”ge folk vad de vill ha”.
Att nyhetsprogrammet Mitt i musiken kommer att gå upp i P1:s Kulturnytt är däremot högst välkommet. Den kritiskt-estetiska reflektion som finns i Kulturnytt saknas i Mitt i musiken, samtidigt som Kulturnytt (om man bortser från när Kraftwerk spelar på ett museum eller när en någon punkmusiker dött) väljer att helt ignorera den seriösa musiken. Nu finns incitament till att i det här nyhetsprogrammet se seriöst på musiken. Frågan är om det i framtiden kommer att gälla P2.
Andreas Engström