Ni som läst senaste numret (#274) av Nutida musik vet att vi den 31:a januari ställde 8 raka frågor via mail till Musikverkets ställföreträdande generaldirektör Gerhard Kunosson, gällande planerna på att slå samman Elektronmusikstudion (EMS) och Musikplattformen. Vi lovade också att publicera svaren när vi väl fick dem – och den 14:e februari kom till sist ett mail. Vi ställde frågorna till Kunosson i egenskap av t.f. generaldirektör, och som sådan den som ensam har makt att fatta alla avgörande beslut inom Musikverket (detta är innebörden i att Musikverket är en sk enrådighetsmyndighet). Trots detta är mailet underligt nog undertecknat av både Kunosson och EMSs chef Mats Lindström. Då Lindström, liksom övriga avdelningschefer inom Musikverket, endast är rådgivande i övergripande sammanhang som dessa, är det svårt att inte få intrycket av att Lindström här har involverats endast i syfte att ge tyngd åt argumentationen kring denna omstrukturering över vilken han alltså inte har någon reell makt.
Nedan publicerar vi svarsmailet från Musikverket i sin helhet, tillsammans med frågorna vi ställde. Generellt kan sägas att mailet är ganska allmänt hållet och våra strikt formulerade frågor får inga raka svar. Men vi kan sluta oss till följande:
- Intentionen att slå samman de helt olikartade och närmast inkompatibla verksamheterna Musikplattformen och EMS kvarstår.
- Sammanslagningen ligger just nu inte överst i prioritet eftersom Musikverket för närvarande fokuserar på annat. Det är inte klart när arbetet inför en ev. sammanslagning återupptas, men det hela är alltså inte avskrivet.
- Till skillnad från i höstas verkar det inte längre vara så bråttom med sammanslagningen. Inga beslut har fattats, som de skriver – och det är förvisso mycket bra. Men det betyder inte att planerna inte finns och fortsatt utmärks av djupt oroande drag som bland annat innebär uppenbar jävrisk och uteblivna garantier för EMS fortsatta integritet.
- Ingen har hävdat att EMS står under hot om nedläggning. Däremot finns alltså fortsatta planer på en obegriplig och potentiellt förödande sammanslagning där, som sagt, EMSs integritet och konstnärliga verksamhetsinriktning på intet sätt garanteras. Den formulering som avslutar mailsvaret till Nutida Musik ska inte förväxlas med ett bindande styrdokument från Kulturdepartementet som specifikt värnar EMS. Något sådant existerar för närvarande inte, till skillnad från tidigare när EMS sorterade under Rikskonserter.
Det här innebär att vi även fortsättningsvis får hoppas på gehör för de tre önskemål som vi överlämnade till Kulturdepartementet i början av februari, tillsammans med ett följebrev och 1123 namnunderskrifter från Sverige och resten av världen:
- En reglering eller instruktion från Regeringen där de verksamheter som sorterar under myndigheten Musikverket, där ibland Elektronmusikstudion, får klara riktlinjer där deras respektive integritet garanteras.
- Att Statens Musikverk får en ordinarie generaldirektör så snart som möjligt.
- Att bevekelsegrunderna för en sammanslagning i förväg granskas noga på departementsnivå. Senast en sammanslagning gjordes inom Statens musikverk riktades skarp kritik i efterhand mot både dess genomförande och dess uteblivna resultat i Statskontorets Myndighetsanalys (diarienummer 2015/66-5).
Nutida musiks frågor ställda per mail den 31 januari 2019 till Musikverkets ställföreträdande generaldirektör Gerhard Kunosson:
- Fortgår planerandet av en sammanslagning av Musikplattformen och Elektronmusikstudion?
- Innefattar planen att den nya enheten ska ha en chef?
– Vad avses i så fall hända med den andra chefstjänsten?
– Avses i så fall att Musikplattformens chef eller Elektronmusikstudions chef ska ta över chefskapet för den nya enheten? Eller ska chefstjänsten lysas ut? - Är avsikten att Musikplattformen och Elektronmusikstudion efter en eventuell sammanslagning ska ha en gemensam budget?
- Innefattar planen att Musikplattformen och dess personal ska flytta in i Elektronmusikstudions lokaler?
- Hur ser du på den jävsituation som, som många påtalat, riskerar att uppstå när bidragsgivare och bidragssökare dagligen träffas i samma små lokaler och arbetar vägg i vägg?
- Vilken är den konkreta innebörden i den formulering som du upprepat vid flera tillfällen, att Elektronmusikstudion och Musikplattformen ska “bli starkare tillsammans”?
- Musikverket har fått ökade anslag för 2019 (se kommentar nedan/red.). Vilket är det rättfärdigande argumentet för den planerade sammanslagningen av Elektronmusikstudion och Musikplattformen?
- När EMS sorterade under dåvarande stiftelsen Rikskonserter fanns en tydlig instruktion, motsvarande ett regleringsbrev, som tydligt definierade dess uppdrag och verksamhet. Något sådant som definierar och skyddar Elektronmusikstudions verksamhet finns inte nu, därför finns heller inga garantier för dess integritet vid en sammanslagning likt den som föreslås. Det är alltså upp till generaldirektören att garantera att en sammanslagning av den planerade arten inte leder till kompromisser när det gäller Elektronmusikstudions integritet beträffande självständigt budgetansvar och verksamhetens konstnärliga inriktning. Är du som ställföreträdande generaldirektör beredd att ge en sådan garanti?
Svar till Nutida Musik:
Förtydligande ang. vårt påstående om anslaget:
Musikverket har visserligen fått kontinuerligt ökat anslag i rena belopp räknat, men reellt sett har medlen inte höjts nämnvärt. Siffrorna ser ut såhär: Tilldelade ramanslag i tkr att disponeras av Statens Musikverk för 2019: 117767. Källa: Regleringsbrev för budgetåret 2019 avseende Statens Musikverk, Regeringsbeslut 1:24, Kulturdepartementet Ku2018/00637/KO, utfärdat 2 018-12-20. Tidigare års anslag (i tkr): 116767 (2018), 112108 (2017), 111209 (2016), 110516 (2015), 110242 (2014), 104699 (2013), 104062 (2012).