En lördag i september genomfördes en manifestation i ord och ljud för den samtida konstmusiken i Uppsala som fått namnet Septemberoperationen – man kanske kan betrakta det som en ryggmärgsreflex efter fyra års Riksting för den västerländska konstmusiken, en tillställning med sina särskilda premisser och som präglas av ett i huvudsak institutionellt perspektiv. Desto mer glädjande att Septemberoperationens anordnare RANK (Riksförbundet Arrangörer för Nutida Konstmusik) tillsammans med Köttinspektionen och Audiorama bland annat bjudit in Kungl. Musikhögskolans nya rektor Helena Wessman till ett samtal om ”ansvaret för konstmusiken”. Wessman, som just avslutar sitt uppdrag som konserthuschef på Berwaldhallen (som tog initiativet till nyss nämnda Riksting) bjöd på initierat engagemang tillsammans med dagens övriga deltagare – och närvarande publik under Kulturnatten i Uppsala. Nutida Musik deltog i arbetet med Septemberoperationen och kommer att producera en skriftlig dokumentation av samtalen.
Och apropå riksting: ett annat exempel där fokus hamnat på just institutioner återfinns i FST:s och KVAST:s nya statistik rörande jämställdheten på svenska konserthus och institutioner, som presenterades på Kungl. Musikaliska Akademien den 25 september. Rapporten nämner inte den statistik som publicerades nyligen i Nutida Musik #275, men har däremot blivit något mer detaljerad (flera redovisade parametrar än i den tidigare rapporten från 2015) och uppvisar några nya tendenser avseende jämställdhet rörande beställningsverk som under de tre senaste åren i snitt legat runt 50/50. Men statistik är statistik, och när man räknar totalt antal spelade minuter av samtliga programlagda tonsättare så dominerar fortfarande männen med en öronbedövande majoritet.
I det här numret samtalar vi med Sveriges Radio P2:s nya konsert- och musikproduktionschef om beställningsverksamheten och deras nedlagda projekt med hustonsättare, samt besöker ytterligare en institution inom konstvärlden, nämligen den numera i stigande grad ljudande Venedigbiennalen, där ett av två Guldlejon gick till ett operaverk.
Nutida Musik plockar även upp en gammal tradition i detta nummer, där vi låter poesin möta musiken. Vi har bett ett antal poeter att reagera konstnärligt i skriftlig form på musik som valts ut tillsammans med redaktionsrådet. Resultatet av detta kan ni läsa i detta och nästkommande nummer.
Vi presenterar även tonsättaren Lars Bröndums reflektioner kring sin egen konstnärliga praktik, och bjuder som alltid på en rad recensioner. Om du befinner dig i Halmstad så finns möjligheten att träffa redaktionen den 19 oktober, då vi besöker staden för ett samtal om ljudkonst. Mer information om detta evenemang hittar du på sidan 72.
God läsning!
Magnus Bunnskog