Idag när detta skrivs, den 16e december 2019, publiceras på Dagens Nyheters debattsida en text där 17 företrädare för lika många kulturinstitutioner uppmärksammar behovet av en lagstiftning som ger kulturen samma rättsliga dignitet som andra välfärdsrättigheter. Det handlar också om vikten av att säkra att kulturens integritet, att den offentligt finansierade konsten och kulturen ska stå fri från påverkan från dem som för tillfället har den politiska makten i Sverige.
Det är kanske oroväckande att något sådant inte redan finns, men det har uppenbarligen inte framstått som nödvändigt eftersom konsensus över partigränserna fram till nu varit så stark när det gäller vikten av konstens självständighet och integritet. Att behovet att genom till exempel lagstiftning säkra detta nu behöver formuleras på detta vis talar sitt tydliga och djupt oroande språk om det förändrade svenska politiska läget. Ortsnamn som Sölvesborg och Nacka tillhör dem som har fått en annan klang genom de provokationer som öppet riktats gentemot konstens frihet under det senaste året.
Nutida Musik hör till dem som delar oron bakom inlägget i dagens DN och skribenterna önskan om översyn om lagligt skydd behövs för att säkra den fria kulturen. Nyligen gav kulturminister Amanda Lind myndigheten för kulturanalys i uppdrag att se över hur principen om armslängd avstånd efterlevs, och den kulturpolitiska styrningens effekter på konstens frihet. Det senare omfattar även något som vi, likt många andra, har problematiserat i olika sammanhang: hur ansökningssystemen för offentliga medel till kulturen under de senaste åren utformats till att bli alltmer detaljerade, ställer allt högre krav på förhandsspecifikation, vilket i praktiken innebär en styrning av konstens innehåll. Var och en förstår vilka effekterna blir om en sådan kontrollapparat hamnar i fel händer.
I förra numret inledde vi en serie som vi kallade Korskopplingar. Det kom till utifrån en önskan att se mer kommunikation, fler tvärvägar, mellan ny konstmusik och andra konstarter, i det här fallet litteratur. Vi ombad en liten samling poeter och författare att lyssna på några musikverk som Nutida musiks redaktionsråd diskuterat sig fram till, och skriva en text i någon sorts relation till det de hörde. I detta nummer publicerar vi ytterligare tre texter tillkomna på detta vis. Jag vill gärna varmt rekommendera dig, kära läsare, att kombinera läsandet med lyssning av respektive stycke. Alla musikverk finns att hitta på nätet och/eller på CD.
I det här numret har vi i övrigt glädjen att publicera ett samtal mellan Ida Lundén och pianisterna Kristine Scholz och Mats Persson. Vi möter också konstnären bakom verken som pryder omslagen på årets fyra utgåvor av Nutida Musik: Petter Larsson. Vidare får vi, i Björn Norbergs text, en inblick i Timo Tuhkanens verk Sonic Independence. Detta utgörs av en skog som han har planterat nära gränsen mellan Finland och Ryssland. Som småplantor har träden försetts med musikinstrument. Med tiden kommer de att börja spela på dem, är tanken.
Slutligen: recensioner. Utöver besök på Klangforum i Wien och festivalen Sound of Stockholm, har vi den här gången satsat extra mycket på nya skivor. Längst bak i tidningen, som alltid.
Varmt välkommen till Nutida Musik nr 278!
Susanne Skog