April 2021 *** ETT GUNGFLY. Ungefär så kan man sammanfatta livet innan massvaccinationerna sätter igång. Nu senast var beskedet att en majoritet skulle kunna få vaccin till mitten av sommaren. Fram tills dess ser man en alltmer splittrad bild av landet. Kulturlivet. Och så resten. Å ena sidan: Norrbotten NEO hotas nu av nedskärningar [not 1], hur man nu någonsin skulle kunna spara in på ett instrument i ett kollektiv – vilket då, förresten? Eller bibehålla nivån på landets enda heltidsanställda nutida musikensemble genom att sänka anställningsgraden? »Om ni repar mindre så kanske ni ändå kan fortsätta vara lika bra?« Till följd av regionens så kallade sparkrav på 700 miljoner kronor skall 150 tjänster stryka på foten, och utan konsekvensanalyser sneglar man naturligtvis på kulturen. Denna sektor som ständigt klassas som ett överflöd, »grädde på moset«, en lyx som man unnar sig när alla andra behov är tillfredsställda och alla konsulter skrattar hela vägen till banken. Låt oss tala klarspråk här om vad som definierar ett sparkrav: Kommunernas ekonomi har under de senaste åren före pandemin varit god. Landstingen och regionerna har inte varit riktigt lika starka. Men enligt Tankesmedjan Balans [not 2] underfinansierar 9 av 10 kommuner ändå välfärden. Man har gått igenom 2018 års budgetar för landets 290 kommuner och konstaterar att man genom »ospecifika sparkrav minskar resurserna till verksamheterna, utan att kraven sänks« [not 3]
Samtidigt satsar just Norrbotten nu stenhårt på fossilfritt stål – tiotusen nya jobb utlovas av Bodens milt sagt överlyckliga kommunalråd [not 4]. Industrin satsar 20 miljarder per år i årtionden framöver i vad som kallas den största satsningen någonsin. Nya järnvägsspår, nya bostäder och mer av allt annat som krävs i form av vårdplatser, dagis och … ja, kultur?
Kulturbranschen blir tack och lov allt mer högljudd, när det med all önskvärd tydlighet står klart hur lite säkerhet som bereds oss kulturarbetare, och hur ömtåligt ekosystemet är. KLYS, FST, STIM, organisationer som RANK, Musikcentrum och Kungl. Musikaliska Akademien levererar inlagor, remissvar, debattartiklar och försöker skapa opinion och påverka våra beslutsfattare. Det känns nämligen som att det är först nu som riksdagspartier och lokalpolitiker förstår att kulturpolitiken ens existerar, även om mycket få har gett intryck av att förstå vad kulturpolitik är. Att den måste tas på samma allvar som frågan om utbildning och vård. Att den måste bedrivas seriöst av kunniga och engagerade personer som inte tror att näringslivet kommer att finansiera ett bibliotek eller en teatergrupp. Eller att kulturen inte är en kran som man vrider på och av. Det går fortfarande att ta del av Centerpartiets inspelade kulturpolitiska samtal (livesändes den 11 mars 2021) på Facebook. Musikcentrum Östs Ragnar Berthling deltog som ensam representant för kulturlivet, tillsammans med Stockholms kulturborgarråd Jonas Naddebo och Mimmie Björnsdotter Grönkvist (Liberala Nyhetsbyrån), där man bland annat avsåg att prata om 1974 års kulturproposition, denna mytomspunna skugga från det förflutna – och om »liberal kulturpolitik«. Berthling sammanfattar själv samtalet på MCÖ:s hemsida med orden: »I samtalet fick jag tyvärr också en insikt i att kunskap och förståelse för kulturens förutsättningar verkligen var minimal.« Han fortsätter därefter med ett aktuellt exempel – att Stockholms stad inte tillfört några extra kulturmedel under pandemin: »Jämförelsen med de betydligt mindre städerna Malmö och Göteborg som omgående delade ut extramedel till både kulturskapare och kulturorganisationer under 2020 är svår att förbigå. För Malmös del handlade det om ett riktat stöd på 18 miljoner och i Göteborg 25 miljoner. Stockholms passiva hållning mötte omfattande kritik. Svaret blev då att [Naddebo] »inte hade någon sedelpress i källaren på Stadshuset«. (Samtidigt redovisar Region Stockholm i år ett överskott på osannolika 5,8 miljarder [not 5]. I detta överskott skall man även räkna in ett krisstöd från staten.) Lägg därtill antalet berättigat kritiska remissvar på Stockholm Stads Kulturstrategiska Program 2021 som tydligt pekar på allvaret bakom de fluffiga formuleringarna. [not 6]
När kulturlivet nu förbereder sig för att vakna upp ur sin högst ofrivilliga törnrosasömn så väntar en hel del utmaningar, för de som fortfarande finns kvar efter omställningar och konstgjord andning. En tredjedel av landets musiker uppgav i Musikcentrum Riks undersökning (för helåret 2020) att de är på väg att lämna yrket [not 7]. Den kanske mest brännande frågan får nog anses vara hur vi värdesätter vårt kulturliv – och var kunskapsnivån ligger om hur vi förvaltar det.
I detta välmatade dubbelnummer inleder redaktionen året med en närmare titt på »instrumentens drottning« som åter lockar en ny generation tonsättare och musiker att skapa musik, undersöka klangmöjligheter och nya sätt att komponera. Ida Lundén har besökt två organister vars praktiker skiljer sig åt, samtidigt som de har starka, gemensamma beröringspunkter. Sten Sandell reflekterar över orgeln, och det fysiska – taktila mellan makro och mikro i fingrarnas hud och bälgarnas arbete. Loré Lixenberg låter rösten och politiken samverka i det allomfattande projektet The Voice Party. I Patrick Farmers essä fungerar författarens tinnitus som fokuspunkt för en sorts poetik, där gränserna mellan den fysiska kroppen och det inbillade eller det upplevda löses upp, i Thomas Anderssons mästerliga översättning. Redaktionen gräver avslutningsvis djupt i högen med nyutgiven musik och litteratur, och besöker även två digitala produktioner särskilt skapade för nätet.
God läsning,
Magnus Bunnskog
NOTER
- Eva Åström, »Stort dråpslag mot kulturen i Norrbotten«,
Norrbottenskuriren 23 mars 2021, s. 18. - Tankesmedjan Balans är en politiskt obunden, ideell
tankesmedja som undersöker arbetsrelaterad psykisk ohälsa
inom framförallt välfärdssektorn. - Alicia Heimersson, »Så mörkar kommunerna välfärdens
kostnader«, dagensarena.se, publicerad den 7 mars 2018. - Johan Zachrisson Winberg, »Grönt stål ska ge 10 000 nya
jobb: Nu krävs inflyttning till Norrbotten«, svt.se, publicerad
den 28 mars 2021. - Blågröna koalitionen i Region Stockholm: »Bokslut 2020:
Överskott blir försäkring för osäkra år«, pressmeddelande den
18 februari 2021. - Remissvaren kan läsas på respektive organisations hemsidor:
KLYS, Föreningen Svenska Tonsättare, Konstnärernas
Riksorganisation, Musikcentrum Öst, Dramatikerförbundet,
Teaterförbundet m.fl. Se även exempelvis remissvar från
Konstnärsnämnden och Region Stockholms Kulturförvaltning. - DN Debatt, »I väntan på publiken måste Region Stockholm
stötta den fria kulturens aktörer«, Dagens Nyheter, 4 april 2020.