Juli 2021 *** I SKRIVANDE STUND, vid lunch den 1a juli, har Sverige ingen regering. Ingen vet ännu hur det går. Idag tas också flera stora steg mot upplösning av de restriktioner som covid 19-pandemin inneburit, med de förödande konsekvenser som dessa fört med sig för inte minst musiklivet. Idag introduceras även det europeiska covidpasset, vilket i sig bör betyda ett viktigt steg när det gäller möjligheten att förflyttas sig över gränser vilket, även det, är helt centralt specifikt för så många inom den konstart som kallas musik.
För ett litet tag sedan kom den utredning från Myndigheten för kulturanalys [not 1] som i sin egenskap av myndighetsdokument, bekräftar och stadfäster det som vi verksamma konstnärer och arrangörer påtalat, kritiserat och framförallt tvingats navigera efter så länge: den politiska styrning av själva konstinnehållet som rådande konstruktion av de statliga stödsystemen innebär.
Äntligen, skulle man kunna säga, eller, om man är mer svartsynt lagd: I sista minuten.
Som vi här i Nutida musik, som en röst bland många andra, påtalat: i samma stund som man tillhandahåller de formella redskapen för politisk styrning av kulturens och konstens innehåll inne i själva hjärtat av de offentliga stödsystemen, så finns inga garantier mot att en förändrad politisk situation kan föra med sig omformuleringar av vilka kriterier det är som kulturen och konsten förväntas uppfylla för att få tillgång till de offentliga medel som garanterar fortsatt existens.
Jag tillhör nog de svartsynta, men jag säger det igen: just idag har Sverige ingen regering.
Vi vet inte hur det går. Men vi vet vilka vindar som blåser i stora delar av övriga Europa.
Vi vet också att du, kära läsare, nu håller sommarnumret av Nutida Musik 2021 i din hand.
Vi inleder med Magnus Bunnskogs stora porträtt av tonsättaren Fabio Nieder, tillsammans med ett urval av dennes partitur. Bland dessa ett urdrag ur verket das ewig liecht som inleds med instruktionen att orkestern ska klinga som en orgel i fjärran. Det anknyter förstås till det »orgel-år« som vi utlyste i vårt förra nummer, och som löper vidare med ett samtal mellan tonsättarna Leo Correia de Verdier och Maria w Horn. Det blir också mer partitur, i form av två grafiska verk av Andreas Hiroui Larsson.
När Stockholms årliga kulturnatt gick av stapeln digitalt i slutet av april, aviserade Stockholms kulturråd stolt att i år skulle det hela äga rum på Facebook – trots att det innebar att ingen musik belagd med rättigheter fick förekomma i programmet, på grund av Facebooks berömda/beramade algoritmer. Det gav självfallet upphov till diskussion, kritik och protester – men hur blev själva evenemanget? Redaktionen har under våren haft glädjen att ha Line Alfredsson som praktikant, och vi bad henne ta plats i soffan därhemma och berätta vad hon såg.
Under 2020 har Nutida Musiks omslag prytts av sepiafärgade, märkligt skiftande bilder av konstnären och tonsättaren Fredrik Mathias Josefson. I detta nummer berättar han om dessa bilder, och om sitt konstnärskap i stort med dess fokus på processer, lager och rumsligheter – hur han ser sig som en som ritar kartor, i form av ljud, inom vilka vi andra kan röra oss fritt.
Och i och med detta nummer är vi också mycket stolta över att få presentera det första av tre omslag för Nutida Musik under 2021 av Leif Elggren.
Trevlig sommar och god läsning!
Susanne Skog
NOT
1. Så fri är konsten. Den kulturpolitiska styrningens påverkan på den konstnärliga friheten. Rapport 2021:1. Myndigheten för kulturanalys.