Oktober 2023 *** DET HÄR NUMRET inleds med att den tyske tonsättaren Heiner Goebbels berättar om hur något som började som en beställning av ett orkesterverk kom att utveckla sig till att även bli något helt annat, nämligen ett forskningsprojekt. Utgångspunkten fanns i de inspelningar som han hade samlat på sig under tre decennier, röster från vaxrullar från förra seklets början. Magnus Bunnskog träffade honom när han var i Sverige i våras, för ett samtal om bland annat metoder och undersökande arbetsprocesser.
Konstnärlig forskning är knappast något nytt i Nutida Musik, men den här gången färgar denna något svårfångade företeelse numret på ett mer genomgripande sätt än vanligt. I de två följande essäerna intar det platsspecifika perspektivet en helt central plats, men på radikalt väsensskilda sätt. Jenny Sunesson tillämpar fältinspelning som en lyssnande konstnärlig praktik, med särskilt intresse för dess politiska potential. Hennes text utvecklar detta med utgångspunkt i två olika projekt där det egna äger rum ute i skogsterräng och det andra i folkhögskolemiljö. Ricardo Atienza, å sin sida, inleder sitt arbete i en del av ett kloster från 1600-talet, delvis återuppbyggt inuti Pradomuseet i Madrid. Här handlar det om möjligheterna att återskapa denna akustiska plats inuti andra rum. Därefter följer frågor om möjligheterna att förändra egenskaperna hos den virtuella versionen av klostergången, och om upplevelsen att som musiker interagera med ett sådant simulerat rum.
Även om intervjun med Heiner Goebbels omfattar mer än specifikt hans arbete bakom verket och projektet A house of call, så har vi ändå här tre berättelser om konstnärlig forskning. Var och en givetvis presenterad helt och hållet i egen rätt. Projekten har ingen koppling sinsemellan utöver att dessa texter publiceras i samma utgåva av Nutida Musik.
Men kanske kan det ändå vara intressant att lyfta blicken och betrakta numrets huvudtexter i ljuset av varann. Då kan en till exempel notera spännvidden av möjliga utgångspunkter, problemformulering och metoder. Det kan också vara tänkvärt att reflektera över språket, hur olika dessa konstnärer–forskare väljer att skriva om sitt respektive arbete och tänkande.
Dessutom, innan vi stänger detta höstnummer 2023: några nedslag i utgivning och musikaliska scenhändelser med hjälp av våra kritiker.
God läsning!
Susanne Skog