November 2024 *** ATT DRA SLUTSATSER och fatta beslut baserade på kunskap och med en konsekvensanalys i ryggen verkar inte intressera den som har bråttom. Inte helt sällan står detta i direkt relation till ekonomiska faktorer. Det skall gå fort, eller så skall någon svångrem dras åt. Kulturlivet befinner sig under hård press med stegrande utgifter bland annat i form av groteska hyreshöjningar som motiveras i det pyramidspel som stavas inflation och marknadslogik, samtidigt hyvlas det i kulturbudgetar och när de kvarvarande anslagen räknas in, återstår det för scener, orkestrar, frilansande musiker, musikarrangörer från norr till söder att stänga ner för gott eller skära av en arm eller ett ben för att kunna fortsätta planera ett projektår ytterligare. Listan med drabbade verksamheter fylls på: Fylkingen, Norrköpings Symfoniorkester, Ensemble NEO, Konträr. Och nu kan vi även lägga inte mindre än tre festivaler för ny musik till listan. Sound of Stockholm, GAS-festivalen och Svensk Musikvår står helt utan stöd från Kulturrådet efter ett beslut som beretts av en grupp sakkunniga där den enda (!) person som kan konstmusikfältet inte ens medverkat på grund av jäv. RANK:s verksamhetsledare Johan Redin redogör för det haveri som nu orsakar svallvågor djupt in i det svenska musiklivet och skadar eller till och med ödelägger delar av det konstmusikaliska ekosystemet permanent.
Ur askan i elden, med andra ord. Men eftersom vi på Nutida Musik sjunger långsiktighetens lov och lyfter blicken bortom projektårs-horisonten, passar vi även i detta nummer på att gratulera hornisten Sören Hermansson till femtio år i musikens tjänst. Ida Lundén (och fotografen Weronika Bela) har träffat honom i ett samtal som verkligen spänner över tider av förändring i musikvärlden. Vi möter i detta nummer även den österrikiske tonsättaren Georg Friedrich Haas i en essä där han ryter till och samtidigt delar med sig av sina erfarenheter från operavärlden, där regissörens ambition ibland övertrumfar upphovspersonernas urprungliga visioner – så kallad regieoper i tysktalande sammanhang. Norges Trond Reinholdtsen bjuder på en helt annan form av operakonst i sitt fleråriga projekt ®™ med The Norwegian Opra. Vi bad honom sända över några ögonblicksbilder från den senaste delen som direktsändes från de Värmländska skogarna till Ultimafestivalen och Blackbox Theatre i Oslo. Avslutningsvis resonerar violinisten George Kentros om autenticitet, bland annat i relation till musikerns roll som interpret och utgår från det konstnärliga forskningsprojekt (med stöd av Vetenskapsrådet), som han just slutfört.
Vår recensionsdel avhandlar som vanligt ett antal böcker och skivor. Skribenterna har besökt ett par festivaler, besökt en operaföreställning, lyssnat på konserter och sett en utställning – och därtill lyssnat på en ljudinstallation i en skateboardramp i Kålltorp! Ars longa, vita brevis.
Magnus Bunnskog