Här nedan finner du ett urval av texter ur Nutida Musik som du kan läsa gratis genom att klicka på respektive rubrik (länk).
ur Nutida Musik #297 2024
Ta det mer osäkra före det osäkra
Inför 2025 sänker Kulturrådet anslagen för fria konstmusikarrangörer. Festivalerna Svensk Musikvår, Sound of Stockholm och Göteborg Art Sounds (GAS) får inget stöd alls. RANK:s verksamhetschef Johan Redin kommenterar här fördelningsbeslutet – som även innebär ett nyetablerat miljonstöd till en kommersiell konsertscen som förra året omsatte drygt 60 000 000 kr.
ur Nutida Musik #291 2023
Något om topografi över frekvens och tid
”Tanken på att gå in i ett verk är något som intresserar mig.” Så inleder Fredrik Mathias Josefson, tonsättare och konstnär, sin essä där han ger en inblick i sitt arbete och tänkande: ”ett kompositionsarbete som närmar sig ett kartritande; kompositionen närmar sig kartan.”
ur Nutida Musik #288 2022
Promenader med dubbeldam
En vandringsessä av Susanne Skog. ”/…/ ”Och medan gondolerna stilla höjdes mot skyn över denna engelska miljonstad med tungt industriellt förflutet, hördes audioguiden i högtalarna gå igång. Den beskrev den vidgande vyn över Champs-Élysées, Eiffeltornet, Montmartre och La Basilique du Sacré-Cœur. /…/”
ur Nutida Musik #288 2022
Fylkingen sägs upp från Münchenbryggeriet
Samma eftermiddag som detta nummer av Nutida Musik ska gå i tryck nås vi av nyheten att Fylkingen sägs upp av hyresvärden AFA Fastigheter. Detta sker utan förvarning, mitt under sedan länge pågående förhandlingar om hur man skulle kunna få till en någorlunda konstruktiv lösning för alla parter.
Fylkingen har haft sin nuvarande scen sedan 1986. Kort kan sägas att Fylkingen är världens äldsta aktiva scen och konstnärssammanslutning för ny och experimentell musik och scenkonst: 2023 fyller Fylkingen 90 år.
ur Nutida Musik #286 – 287 2022
Underströmmar med ett soundtrack
Omslaget till detta nummer av Nutida Musik pryds av det tredje och sista särskilt skapade verket för tidskriften, signerat Leif Elggren. Magnus Bunnskog träffade honom i hans ateljé i Aspudden en vinterdag i slutet av november för ett samtal om hans konst, som växlar sömlöst mellan teckning, performance, skulptur och ljudkonst. Elggren bjöd på te och grävde djupt i sina välordnade lådor och skåp för att visa upp märkvärdiga trycksaker, unika skivor, gravyrer och skulpturer. Det blev ett samtal om vikten av att knyta an till döda personer med konstens hjälp, hur urvalet av dessa personer representerar något särskilt, och att det finns något starkt i resterna av en människas existens.
Ljud som ambivalent vittnesbärare
Hur ser det etiska ansvaret ut när en konstnär förvaltar andras vittnesmål? Åsa Stjerna och Susanne Skog besöker Lawrence Abu Hamdans utställning Dirty Evidence på Bonniers konsthall hösten 2021.
ur Nutida Musik #288 2022
Självcensur i tider av ideologisk konformitet
Martin Malmgren lyfter i denna debattartikel ett aktuellt ämne som i ljuset av kulturpolitiska diskussioner och beslutsfattanden direkt påverkar den samtida musiken och dess skapare.
Redaktionen hoppas detta blir ett startskott för en vidare diskussion i ämnet.
ur Nutida Musik #285 2021
Det vandrande örat
Vad händer med begreppet soundwalk när instrumentella idéer om »välbefinnande« rycker fram i samma trakter? Johanna Paulsson tar en promenad utmed gränsen mellan två skilda territorier: konsten och terapin.
ur Nutida Musik #285 2021
Att tala med den fysiska världen
En essä av Magnus Bunnskog.
ur Nutida Musik #284 2021
Världen är full av spännande instrument
Tonsättaren Fabio Nieder föddes 1957 i italienska Trieste, vars dramatiska och kulturrika historia avspeglas i en flerspråkig och multietnisk demografi där det idag talas såväl slovenska, italienska som tyska. Han presenteras här i ett samtal med Magnus Bunnskog om folkmusik, språk och en opera som tagit tjugo år att skriva.
Ljudbilden som karta
Ett samtal med Fredrik Mathias Josefson om bildkonsten, musiken, teknologin och några punkter där de möts. Av Susanne Skog
ur Nutida Musik #282 – 283 2020
The Voice Party – musik som politiskt system
Tänk tanken att låta musiken ange formen för samhällsstrukturen, det politiska samtalet och till och med valutan. Susanne Skog har träffat Loré Lixenberg, operasångerska, regissör, performer. Och partiledare.
The Voice Party – partiprogram
ur Nutida Musik #281 2020
Illusionens kraft: Om lögnen som konstnärlig möjliggörare
Vari består kärnan i ett konstnärskap? Eller i ett enskilt verk? Är konstnären detsamma som sina verk eller sitt konstnärskap? Är det viktigt att känna till en tonsättares sanna identitet, i så fall varför? Frågor som dessa står i centrum i följande essä av Magnus Bunnskog.
ur Nutida Musik #279 2020
Fylkingen till salu!
Allt fler kulturlokaler måste stänga när hyrorna höjs bortom det möjligas gräns. När kulturverksamheter möter fastighetsägare ställs viljan och förmågan att kommunicera på sin spets. Fylkingen står snart inför en potentiellt svår situation när deras kontrakt löper ut. Susanne Skog har träffat konstnären Per Hasselberg för ett samtal om tänkbara strategier.
ur Nutida Musik #278 2019
En sorts studie i logik: suggestiva ritualer och dokumentförstörare nutidamusik
Magnus Bunnskog träffar konstnären Peter Larsson, vars serie med fyra collage beställdes av Nutida Musik som 2019 års omslag.